divendres, 26 de juny del 2009


Fa uns dies, vam anar a fer algunes panoràmiques a la Universitat de Cervera. No l'havia visitat mai, tot i tenir-la aprop de Tàrrega. L'antiga Universitat, construïda entre el 1718 i el 1740, ara acull diversos centres, un institut de batxillerat entre ells. Mentre passejàvem pel recinte, pensava que havia de ser un privilegi passar part de la teva adolescència en un entorn tan especial. Els espais estan impregnats d'estètica històrica. És fàcil tenir la sensació de fer un viatge en el temps, de despertar la curiositat i fer volar la imaginació.

Hem aprofitat aquesta ocasió especial per fer fotografies en RAW i així poder experimentar una mica més en el processat del negatiu digital i aprofunditzar en les seves possiblitats de tractament del color sense pèrdues.

Un cop més, avui us presentem un recull fotogràfic de la Universitat de Cervera des d'una mirada més personal.

divendres, 12 de juny del 2009

Centcelles


Avui viatgem fins a Constantí, al Tarragonès, on hi ha aquesta antiga vil·la romana.
És un lloc tranquil i espaiós, on pots imaginar-te per un moment l'activitat que hi havia fa mil set-cents anys.

A Centcelles hi anem amb una missió molt especial. Es tracta de fer una panoràmica dels mosaics que es troben a la cúpula, a uns 10m d'altura. Els mosaics tenen una gran importància ja que són els més antics descoberts d'origen cristià sobre un edifici romà.

Utilitzem un pal neumàtic que pot arribar fins als 15 metres; i al cap de munt hi muntem un capçal motoritzat, controlat de forma remota. La càmera 5D MkII té l'opció de ser operada amb un ordinador i gestionar-ne tots els seus paràmetres. Així, un cop muntat tot el sitema, fem una llarga sèrie de fotos amb cercles de diferents angles, amb una òptica de 14mm.

Les condicons de llum no són massa bones per obtenir una definició de gran nitidesa i donades les oscilacions del pal, encara que mínimes, ens obliguen a utilitzar un ISO gran, 1600, per tenir una velocitat d'obturació de 1/60. Cosa que ocasionarà l'aparició d'un gra considerable en les imatges. Però el punt de vista serà insòlit. L'Alber Sierra també ens proposa d'enregistrar el so ambient, res en concret, tan sols l'acústica del lloc, cosa que fem amb la mateixa 5D ja que disposa d'opcions de captura d'audio. El micro no és de gran qualitt però suficient per captar l'ambient.

Els resultats han estat espectaculars, amb aquesta panoràmica suspesa 'a l'aire' que produeix fins i tot un cert vertigen. En el processat posterior, laboriós (ja que s'ha de fer 'desapareixer' el pal), també fiquem a punt una versió de visualització amb Flash, amb els botons 'oficials' de parimoni.cat i una opció que permet veure la panoràmica a pantalla complerta. Si disposeu d'altaveus podreu també escoltar el so de la sala.

L'esforç ha valgut la pena.

dimecres, 3 de juny del 2009

Detalls del patrimoni, una mirada particular


En la feina de documentar els elements del patrimoni sempre intentem ser rigorosos i representatius, aconseguir imatges descriptives lo més objectives possibles. Cal buscar el punt de vista més clar, la llum adequada, el focus precís, la composició equilibrada... i en la fase de 'laboratori' fer una correcció de llum i color formal, sempre ponderada, en alguns casos amb imatges preses amb carta de grisos.

Però sens dubte en molts indrets hem vist detalls, situacions, persones o simplement ombres que no podem resistir la temptació de buscar-hi una mirada més personal, un tractament subjectiu, arriscat o simplement experimental. És una visió menys objectiva i més de caire artístic, interpretant l'espai, la llum i els moments viscuts, però que ens han deixat d'una forma o altra una certa petjada emocional.

La majoria d'aquestes imatges se'ns queden al calaix, per un record personal o compartit amb amics, però ara hem decidit ferne una selecció i publicar-les en forma de galeria en aquest bloc. És la nostra mirada particular.

Avui us presentem el Monestir de Poblet. (28-5-09)