dissabte, 7 de febrer del 2009

No eren pomes, eren figues!


Potser molts dels joves d'avui no ho saben, però abans la televisió no existia. Però no per això es deixaven d'explicar i representar històries fascinants, mitològiques i transcendents. Podien representar-se sobre pergamí, sobre fusta, sobre parets o esculpides en pedra. Els narradors d'històries d'altres èpoques utilitzaven aquestes representacions per il·lustrar els seus relats i deixar bocabadats petits i grans. Una cosa similar a la televisió, però més autèntic.

Per exemple en el claustre principal del Monestir de Santes Creus si pot trobar un fris que representa la creació d'Adam i Eva, els nostres primers pares. Aquestes imatges tallades en pedra estaven originàriament pintades de colors (una mena de falles de València però en miniatura). Els pas del temps n'ha deteriorat la pintura i alguns vàndal d'idees fanàtiques o simplement per ignorància n'han malmés molts elements.

Doncs resulta que un equip de recerca de patrimoni.cat ha realitzat un descobriment transcendental; i tot gràcies a la tècnica de les gigafotos. Ho podem comprovar en detall estudiant les imatges. En la primera podem veure el fris de la dreta (situada en les columnes d'un un angle del claustre), s'hi representa la creació de l'home, del primer home, Adam. Tot seguit podem veure amb tota claredat com literalment s'extreu Eva, la primera dona, d'una costella d'Adam mentre aquest dormia. Ostras, que fort! FRIS primer.

Ells dos van viure feliços al paradís, anaven nus i no sabien lo que era la vergonya. Podien menjar tots els fruits de tots els arbres excepte d'un, l'arbre del coneixement del bé i del mal. Llavors si passem a la segona escena del FRIS segon veiem lo que va passar. Resulta que una serp malèvola va temptar-los a incomplir el compromís i van menjar de la fruita prohibida. I vet aquí que a l'instant van sentir vergonya i es van tapar les parts íntimes.


Aquest fet dramàtic ocasionà l'expulsió del paradís i l'inici de la història de tot plegat.

I ara ve el descobriment. Des de fa segles es pensava que l'arbre prohibit era una pomera, però si mirem amb detall l'arbre on hi ha la serp, i les fulles amb les que es tapen, és una FIGUERA! i evidentment la fruita prohibida són les FIGUES.

Això trastoca segles d'injust menyspreu cap una fruita tan noble i preuada com la poma, i en rescindeix ser l'objecte de la culpa original. Ara els nostres pagesos podran de nou mostrar sense vergonya tan sucosa meravella.

L'equip de patrimoni.cat seguirem investigant ja que ens han arribat notícies que a la catedral de Tarragona hi ha unes imatges que confirmarien aquest descobriment. :-)

3 comentaris:

Emma ha dit...

Des de fa 5 anys, el Museu de Sant Boi de Llobregat el primer cap de setmana de Juny organitza els Lvdi Rvbricati. Durant els dies 6 i 7 de Juny es portaran a terme tallers i activitats de reconstrucció històrica d’època romana en diversos espais patrimonials de Sant Boi. Enguany el fil conductor dels Lvdi Rvbricati són els déus i els mites que giren al voltant del foc, IGNIS.
Us convidem a gaudir i a aprendre de la cultura romana de manera diferent i en família. Podreu participar en tallers, conèixer personatges mitològics i aprendre de manera divertida.
A més, si voleu participar en un autèntic sopar romà podeu venir al Rubricati Convivium el divendres 19 de Juny.
Lvdi Rvbricati MMIX.
La festa romana de Sant Boi
Dissabte 6 de Juny de 17.00 a 21.00 h.
Diumenge 7 de Juny d’ 11.00 a 14.00 h.
Entrada lliure.
Rubricati Convivium.
Banquet a la riba del Llobregat
Divendres 19 de Juny a les 21.00 h.
Preu: 36 €.

Més informació (15 dies abans us enviarem el programa):
Museu de Sant Boi
C/Hospital 9
Telf. 93 635 12 50 / Fax. 93 654 52 81
museu@santboi.cat
www.museusantboi.org / http://museusantboi.blogspot.com

Francesc Mas i Castanyer ha dit...

Hola,
Ens han agradat aquest article i ens hem pres la llibertat de reproduir-lo:
Els fruits de l'arbre prohibit
Suposem que no us molestarà.
Salut i gràcies.
Amics arbres · Arbres amics

Baruk ha dit...

Una eina molt practica per veure amb tota claredat els detalls esculpits, es quelcom sensacional poder anar passejant-se de forma tan minuciosa per les pedres. Tan de bo pogués disposar jo d’una tècnica semblant!

En quan a la figa, no només a Tarragona es troba la figuera junt Adam i Eva, realment el romànic va ple.

Felicitacions pel blog i per la tasca. Gracies per mostrar-ho

Salut

**