divendres, 12 de juny de 2009

Centcelles


Avui viatgem fins a Constantí, al Tarragonès, on hi ha aquesta antiga vil·la romana.
És un lloc tranquil i espaiós, on pots imaginar-te per un moment l'activitat que hi havia fa mil set-cents anys.

A Centcelles hi anem amb una missió molt especial. Es tracta de fer una panoràmica dels mosaics que es troben a la cúpula, a uns 10m d'altura. Els mosaics tenen una gran importància ja que són els més antics descoberts d'origen cristià sobre un edifici romà.

Utilitzem un pal neumàtic que pot arribar fins als 15 metres; i al cap de munt hi muntem un capçal motoritzat, controlat de forma remota. La càmera 5D MkII té l'opció de ser operada amb un ordinador i gestionar-ne tots els seus paràmetres. Així, un cop muntat tot el sitema, fem una llarga sèrie de fotos amb cercles de diferents angles, amb una òptica de 14mm.

Les condicons de llum no són massa bones per obtenir una definició de gran nitidesa i donades les oscilacions del pal, encara que mínimes, ens obliguen a utilitzar un ISO gran, 1600, per tenir una velocitat d'obturació de 1/60. Cosa que ocasionarà l'aparició d'un gra considerable en les imatges. Però el punt de vista serà insòlit. L'Alber Sierra també ens proposa d'enregistrar el so ambient, res en concret, tan sols l'acústica del lloc, cosa que fem amb la mateixa 5D ja que disposa d'opcions de captura d'audio. El micro no és de gran qualitt però suficient per captar l'ambient.

Els resultats han estat espectaculars, amb aquesta panoràmica suspesa 'a l'aire' que produeix fins i tot un cert vertigen. En el processat posterior, laboriós (ja que s'ha de fer 'desapareixer' el pal), també fiquem a punt una versió de visualització amb Flash, amb els botons 'oficials' de parimoni.cat i una opció que permet veure la panoràmica a pantalla complerta. Si disposeu d'altaveus podreu també escoltar el so de la sala.

L'esforç ha valgut la pena.