divendres, 14 de març del 2008

Sant Bartomeu de Bellpuig

Després d'una llarga temporada de preparatius (i també de realitzar altres feines), reprenem una segona fase del projecte patrimoni.cat. Aquest cop he triat una localització molt propera, i segons cop podriam dir bastant desconeguda. Es tracta del Convent de Sant Bartomeu de Bellpuig. Aquesta construcció renacentista "fou fundada el 1507 per Ramon Folc III de Cardona-Anglesola, baró de Bellpuig i aleshores virrei de Sicília, que obtingué del papa Juli II una butlla per establir un convent de franciscans al lloc on hi havia una antiga capella de Sant Bartomeu".

El lloc, a les afores del poble, és tranquil i amb molt poques visites. Tan sols he trobat uns paletes xinesos que restauren la façana nord, i que no parlaven ni una paraula de català ni de castellà, la feina ha estat meva per explicar-los que necessitava retirar tubs i fils dels llocs on tenia que fer les fotos.

Dins el recinte m'he estat una estona respirant la pau del claustre, i gaudint d'un espectacle de reflexos de la llum del sol que picava en les vidrieres superiors i xispejava de llum tot el claustre.

Avui he fet un nou experiment que em va sugerir l'Albert Sierra i és d'enregistrar el 'so ambient' del lloc. He portat la gravadora digital (Marantz PMD620) i he capturat especialment el so dels ocells, que ressona de forma especial i intensa en l'espai porticat, però de fons, la gran sensibilitat dels micròfons ha captat el soroll de la formigonera dels xinesos que treballen a l'exterior de l'edifici, també se sent algun cotxe que passa per la carretera que porta a Belianes, però en tot cas és el so del lloc aquest dia. Despres he fet una panoràmica (HDR) que he juntat amb el so ambiental, el resultat, tal com sugeria l'Albert és interessant: claustre QTVR.


També he muntat una versió normal (sense la tècnica del HDR) per poder comparar els dos sistemes: claustre NO-HDR. En aquesta versió podem veure clarament una zona, on toca el sol, molt 'cremada', per resoldre-ho caldria fer una exposició de totes les fotos de la panoràmica amb una velocitat d'opturació més ràpida, que permetria veure correctament exposada la zona il·luminada pel sol, però llavors la resta quedaria molt enfosquida, i la sensació que ens transmetria no seria precisament la que tenim en el claustres, ja que és molt lluminós. Així doncs, al meu entendre, la solució del HDR és una interpretació de la realitat més propera a l'experiència visual humana.

Just al costat del claustre trobem un pati molt bonic en el que vaig repetir l'experiència de fer la panoràmica (amb tècnica HDR) i enregistrar el so ambient: pati QTVR.

Un element arquitectònic que em va cridar força l'atenció va ser el de l'escala de cargol que puja des del claustre fins al campanar. L'escala és de pedra de les que s'anomenen d'ull obert, això és, que no tenen eix de suport al mig. En aquesta imatge ho podem veure perfectament


L'església del convent va acollir el mausoleu del seu fundador, Ramon de Cardona-Anglesola, el 1531, magnífica obra renacentista feta amb marbre blanc de Carrara. Però el 1842 es va traslladar a l'església parroquial de Sant Nicolau de Bellpuig.
Em vaig dirigir doncs allí per fer una panoràmica del conjunt escultòric, però em vaig trobar que justament aquest dia s'iniciaven les cel·lebracions de Setmana Santa, que a Bellpuig tenen una dimensió popular molt important. Amb l'església plena a gom a gom m'ha estat impossible doncs fer les fotos que he deixat per un altre dia. Malgrat tot he passat una bona estona escoltant els cants del cor de veus que acompanyaven la cel·lebració. Un dia bonic.

2 comentaris:

B. M. ha dit...

Ei molt bon bloc! i molt bones fotos, m'agraden molt.. a veure quan us passeu pel Monestir de les Avellanes, que hi sereu molt benvinguts.

Nosaltres també estem fent un bloc http://monestiravellanes.wordpress.com

Per cert us dono la raó, crec que el convent de Sant Bartomeu és un secret encara per descobrir, de moment els que el coneixem .. podem gaudir de la tranquil·litat que ens ofereix.

Anònim ha dit...

jo soc de bellpuig el convent de sant Bartolomeu és tot un espectacle arquitectoni.